Görev Tanımları

KARİYER MERKEZLERİ GÖREV TANIMLARI:

Kariyer Merkezi Çalışma Planı’nın (KMÇP) amacı üniversite öğrencilerine yönelik kariyer hizmetleri için etkili bir model sunmaktır. Günümüzde üniversitelerde Kariyer Merkezlerinin kurulması ve gelecekteki yetkin iş gücünün oluşturulması için de bir organizasyon yapısı önerir. KMÇP; paydaşların rollerinin, sorumluluklarının ve katkılarının anlatıldığı “Çok Paydaşlı” bir Kariyer Merkezi (KM) modeli ortaya koymaktadır. Ticaret ve Sanayi Odaları, Organize Sanayi Bölgeleri, İŞKUR, gönüllüler, işverenler gibi, bu modelden faydalanabilecek ve modele katkı sağlayabilecek diğer kurum, kuruluş ve bireylerin rolleri de Çalışma Planı’nda yer almaktadır. KMÇP, Kariyer Merkezlerinin hizmet ve faaliyetlerini tanımlamaya odaklanmaktadır. Kariyer Merkezlerinin istenen nitelikte hizmet verebilmesi için organizasyon yapısında mutlaka yer alması gereken bazı temel işlevler mevcuttur. Bahsi geçen işlevler birbirleri ile koordinasyon halinde yürütülmelidir.

Kariyer Merkezi Direktörü/Müdürü: Merkez müdürü yönetim kurulu toplantılarına katılır, faaliyet raporunu sunar, yürütme kurulunun başkanıdır. Müdür, merkezi temsil eder, faaliyetlerin uygulanmasını ve akademik birimler arasındaki koordinasyonu sağlar.

Kariyer Rehberliği ve Danışmanlığı: Öz geçmiş hazırlama desteğini, iş/staj arama yöntemlerini, mülakat hazırlık eğitimlerini, bireysel ve gruplara yönelik verilecek kariyer danışmanlığını, kariyer planlama hizmetlerini ve bu hizmetlerin çevrimiçi platformlar aracılığıyla öğrencilerin hizmetine sunulmasını kapsar.

Eğitim ve Becerilerin Geliştirilmesi: Eğitim ve niteliklere uygun işe yerleşmeye yardımcı olacak yetkinlikleri geliştiren eğitimleri, iş arama eğitimlerini, girişimcilik eğitimlerini, deneyimsel öğrenme eğitimlerini, öğrenci oryantasyonlarını, stajlar ve gönüllü çalışma konularını içerir.

İşverenler ile İlişkiler: İş dünyası temsilcileri ile gerçekleştirilen tanışma toplantılarını, işverenler için özel olarak tasarlanmış etkinlikleri, öğrencilerin staj ve işe alınmaları konusunda işverenlere destek ve tavsiye verilmesini, öğrencilere sunulacak iş ve staj imkânlarının artırılmasına yönelik işverenler ile yapılacak işbirliklerini, mezunlarla iletişim kurularak öğrencilerin kariyer gelişimlerine destek vermeye aracılık edecek iş birliklerinin geliştirilmesini içerir.

Etkinlik Yönetimi: Kariyer fuarları, seminerleri, üniversite içindeki işe alım etkinliklerini, işveren ziyaretlerini, öğrencilerin şirketlere gerçekleştirdiği günlük çalışma ziyaretlerini, teknik gezileri, kariyer veya mesleklerle ilgili bilgilendirme etkinliklerini ve öğrenci işveren ilişkilerini kapsar.

Bilgi Sistemlerinin ve Sosyal Medyanın Yönetilmesi: KM Web Portalı aracılığı ile, çevrimiçi kariyer rehberliği hizmetlerinin sunulmasını, kendi kendine öğrenme materyallerinin oluşturulmasını, öğrenci ve mezunlara yönelik düzenlenen her türlü kariyer etkinliği, burs olanakları ve iş/staj ilanlarının bilgilendirmesinin ve tanıtımının yapılmasını, öğrenci ve işveren veri tabanlarının yönetimini ve ilgili raporların hazırlanmasını kapsar. Sosyal medya platformlarının söz konusu amaca hizmet eder nitelikte kullanılması ve erişim ağının genişletilmesi de bu işlev kapsamına girmektedir.

KM Büro Yönetimi: Sekretarya hizmetlerini, resmi yazışmaların yürütülmesini ve diğer işlevlerin eksiksiz yürütülmesi için ihtiyaç duyulacak operasyonsel hizmetleri kapsar.